Google спира Google reader – вижте алтернативите

Публикувано от | март 14, 2013 | Новини | Няма коментари.
google-reader

Ако днес все още не сте влизали в Google reader да видите последните новости в сайтовете, които следите чрез rss емисии, то първото нещо, което може да очаквате е това:

google reader

Да, точно така. Google дърпа шалтера на услугата си за следене на RSS емисии от 1-ви юли.

Според технологичния гигант, услугата не е могла да придобие достатъчно популярност сред обикновените потребители и именно това е причината за нейното закриване

Как да запазим абонаментите си?

1. Влизате в Google Takeout.

2. Избирате „Избор на услуги“ -> „Читалня(Reader)“. Изчаквате да се зареди на 100% и натискате бутона „Създаване на архив“.

google takeout

3. Изтегляте файла.

Избор на алтернативен RSS четец

NewsBlur

За тези, които предпочитат облачните услуги NewsBlur e добър вариант. Има уеб версия, както и приложения за Android и iOS.

След като си направите акаунт е необходимо да заредите файла, който генерирахте с Google Takeout.

От архива ви трябва файла с име „subscriptions.xml„. В NewsBlur избирате „Upload an OPML file“ и зареждате файла от компютъра ви.

Безплатния акаунт дава възможност за следене на 12 емисии. Срещу символичната сума от $1 на месец може да добавите още сайтове.

Feedly

Инструментът е напълно безплатен и работи с Android и iOS устройства. За да ползвате уеб версията трябва да го инсталирате като добавка към Firefox или Chrome.

Други алтернативи, които може да пробвате са – The Old Reader (копие на Google Reader), FeedReader, NetNewsWire (за Mac), NetVibes.

Не само Google Reader спира

Освен Google Reader, на първи юли ще бъдат изключени и още услуги на Google – Snapseed, Search API for Shopping, Google Building Maker, Google Voice за Blackberry, CalDAV API и Google Cloud Connect.

Можем да се надяваме, че все пак ще запазят FeedBurner.

Още по темата:

The following two tabs change content below.

Светослав Стоянов

Светослав Стоянов е SEO и маркетинг специалист в Devseon. Интересува се от SEO, маркетинг, социални мрежи и предприемачество. Създател на българския форум за фрийлансъри. За повече информация вижте профилите му в социалните мрежи.
Готови ли сте да победите конкуренцията? Действайте днес!