Гост блогване (Guest blogging) по правилния начин

Публикувано от | юли 18, 2013 | SEO | 3 коментара
гост блогване

Както всички знаем маркетинга чрез съдържание (content marketing) доста нашумя напоследък в SEO средите, основно заради наказанията от Панди и Пингвини.

SEO оптимизаторите започнаха да търсят по-„натурални“ начини за набавяне на връзки и социални сигнали към сайтовете, по които работят, и така на преден план излезе контент маркетинга – безплатно предоставяне на полезна информация, инфографики, проучвания и др.

Има и друга форма на маркетинга чрез съдържание и това е гост блогване.

Как да използваме Гост блогването за да извлечем максимална полза, без да се превръщаме в спамъри

Създаването на уникално и полезно съдържание само по себе си не е достатъчно. Публикуването му в сайт не означава, че то ще се класира добре в търсачките.

Според едно от последните изявления на Matt Cutts връзките остават най-ефективния начин за позициониране в Гугъл. А гост блогването е един от най-добрите начини да си набавите връзки, стига да го правите по правилния начин.

А кой е той?

Ето какво е виждането на Гугъл за публикуване на статии от гост автори:

В действителност от Google ще продължат да се опитват да намалят спама, и това включва сайтове, които са направени с единствената цел да публикуват статии от гост автори срещу пари. Това не означава, че гест блогинга умира. Също както при линк билдинга и тук има правилни и грешни подходи.

Ако изберете правилния подход, това може да ви донесе споделяния в социалните мрежи, трафик към сайта ви и дори може да получите линкове.

В следващите редове ще видите основните стъпки за успешно гост блогване, които използваме в Devseon, и които ни носят успех в процеса на seo оптимизация.

Избор на правилния сайт за вашата гост статия

Обърнете внимание на три основни неща:

1. Релевантност. Тематиката на сайта, в който искате да публикувате свързана ли е с вашата ниша? Понякога е трудно да намерите сайт с абсолютно същата тематика, особено на българския пазар. Тогава може да търсите по-общо. Например вместо да ограничавате търсенето до сайтове, които пишат само за дограма, може да пробвате да намерите такива за строителство, за дома и др.

2. Доверие. Вдъхва ли ви доверие информацията, която е публикувана в сайта? Погледнете първите три-четири публикации. Достатъчно подробни и полезни ли са? Свързани ли са с тематиката на сайта или са на абсолютно различни теми? Има ли активност – коментари, социални споделяния? Ако отговора на въпросите е „не“, то по-добре преминете на следващия сайт.

3. Индексиране. Разберете дали Гугъл „харесва“ сайта и колко често го посещава. Това може да стане като проверите дали последните няколко статии са инедксирани. Едва ли искате да публикувате статия и тя да се индексира след два-три месеца.

Намиране на целеви сайтове

Най-лесния начин за намирането на целеви сайтове за гост блогинг е чрез използването на следните заявки за търсене в Гугъл:

• „write for us“ + Keyword

• Keyword „submit a guest post“

• Keyword „guest post“

• Keyword „guest post by“

• Keyword „accepting guest posts“

• Keyword „guest post guidelines“

• „become * author“ + Keyword

Само трябва да замените „keyword” с вашата ниша.

Друг вариант е да използвате инструмента на Buzzstream, който генерира автоматично заявки за търсене.

Ако търсите български сайтове, заявките, които може да ползвате са:

• стани автор + ключова дума

• ключова дума „публикувай статия“

• ключова дума „гост-автор“

• ключова дума „гост статия“

гост блогване заявки

Също така може да опитате и с някои от инструментите за социални медии или търсене в Google+:

гост блогване Google+

Не забравяйте, че преди да добавите даден сайт към списъка с целеви сайтове, той трябва да отговаря на критериите, изброени по-горе.

Как да напишете перфектната гост статия?

Преди да започнете да пишете, потърсете добре в сайта който сте избрали за инструкции към гост авторите. Някои сайтове имат изисквания за брой думи, брой линкове, които можете да включите и др.

Отделете повече внимание на заглавието. Написването на заглавие, което да накара хората да кликнат и да започнат да четат статията, не е лесна задача. Можете да вземете за пример жълтите издания. Определено са добри в създаването на грабващи вниманието заглавия.

Картинки. Съдържание с добре подбрани и тематични картинки може да получи до 94% повече преглеждания от такова без.

Размера има значение. По-дългите и подробни статии получават повече харесвания във Facebook и споделяния в Туитър. Също така имат по-голям шанс да се класират добре в Гугъл.

Съдържанието има значение. Списъците (например топ 10 супер храни) все още вършат работа. Ако добавите картинки и видео, статията може да се превърне в същински магнит за линкове.

Бонус за блогъра. Ако имате технически познания можете да спестите малко време на човека отсреща като оформите статията в HTML формат. Така тя ще е готова за директно публикуване и ще сте сигурни, че линковете ви изглеждат точно така както искате.

Още линкове. Можете да включите линкове към други ваши гост статии, а в биографията под статията можете да добавите профилите си в социалните мрежи – LinkedIn, Google+, Twitter, Facebook.

Изпращане на предложението за гост авторство

След като вече имате списък със сайтове, в които искате да публикувате и имате готови статии, е време да се свържете с техните собственици.

Ето и някои ключови неща, които да включите в имейл съобщението:

1. Тема на съобщението според изискванията на сайта за изпращане на гост статия. Ако липсват специални изисквания можете да се обърнете лично към блогъра и да го поздравите за някоя от последните му статии. Например: „Здравей Петя – много ми хареса рецептата ти за домашна баница“.

2. Спечелете доверието им. Представете се. Кажете им кой сайт представлявате.

3. Покажете, че ви пука. Споделете какво ви харесва и какво не в техния сайт.

4. Дайте им основателна причина да приемат вашата гост статия. Ако сте експерт в дадена област, читателите им могат да са заинтересовани от това, което имате да кажете.

5. Бъдете лесно достъпни. Дайте им няколко варианта за контакт – Skype, телефон, имейл адрес.

Ето как би изглеждало на практика такова съобщение:

„Здравей Петя,

Надявам се, че блога ти за рецепти се развива добре. Следя статусите ти в Twitter и Facebook и наистина спечели симпатиите ми.

Аз съм Михаела и съм собственик на сайта receptitenamisha.bg. Прекарвам голяма част от времето си в кухнята за да създавам перфектни ястия.

Забелязах, че си търсиш гост автори и си помислих, че мога да ти помогна като напиша статия. Последната ми се прие доста добре.

Заглавието е „Как да си приготвим здравословна и вкусна храна“, а дължината е 1250 думи.
Прикачила съм я в текстов файл.

Надявам се да ти хареса.

Можеш да ме потърсиш по всяко време на имейл: receptimisha@abv.bg, skype: mishabg или телефон 0889 999 399.

Очаквам мнението ти.

Поздрави,

Миша,
receptitenamisha.com”

Ако до седмица две не получите отговор, може да изпратите напомнящо съобщение. Ако пък ви откажат, просто преминете на следващия целеви сайт от списъка.

Добре е да си водите статистика, като може да използвате съвсем обикновена таблица в Ексел, която да съдържа следните полета – Целеви сайт, Заглавие на статията, Дата на изпращане, Отговор – да, не, Публикувана – да, не.

Много сайтове използват гост блогване като основна техника за линк билдинг и имат доста добри резултати. Вие също може да се възползвате стига да приложите наученото от статията.

Не пропускайте да споделите мнението си в коментарите и да използвате социалните бутони!

Още по темата:

The following two tabs change content below.

Светослав Стоянов

Светослав Стоянов е SEO и маркетинг специалист в Devseon. Интересува се от SEO, маркетинг, социални мрежи и предприемачество. Създател на българския форум за фрийлансъри. За повече информация вижте профилите му в социалните мрежи.
 • http://www.lifehackerbg.com lifehackerbg.com

  Изключително практична статия, че и е доста подробна, което е супер! Рядко коментирам Светльо, но като нещо е направено добре трябва да се признае. Браво 😉

  P.S. има един скрийшот дето мн ми допада в статията :)))) И между другото мисля със свои думи да използвам някои идеи от поста в своите правила, тъй като доста ми хареса как са обяснени…

 • Svetoslav Stoyanov

  Благодаря. Радвам се, че ти е харесала. Можеш да ползваш каквото поискаш от статията.

  А screenshot-а беше с определена цел там и виждам, че е изпълнена 🙂

  • http://www.lifehackerbg.com lifehackerbg.com

   хаха знаех си 🙂 ама така се прави 😉

   Поздрави

Готови ли сте да победите конкуренцията? Действайте днес!