Нов Пингвин ъпдейт на хоризонта! Гугъл спира спама

Публикувано от | май 22, 2013 | SEO | Няма коментари.
гугъл пингвин

По-рано този месец Мат Кътс, шефът на уеб спам отдела на Гугъл, сподели в туитър, че се очаква следващото поколение на Пингвин ъпдейта да бъде пуснато скоро. Този път нещата ще са по-сериозни и повече сайтове ще бъдат засегнати.

penguin-update

Кратка история на Пингвин ъпдейтите

Първият Пингвин беше пуснат през април месец 2012-та и беше последван от два ъпдейта през май и октомври. Голяма част от сайтовете в топ 10 бяха наказани, а хиляди уебмастъри получиха съобщения за неестествени връзки към сайтовете си.

Само за една вечер Гугъл промени правилата в линк билдинга и много от техниките използвани от seo-тата влязоха в графата „спам“.

Общото между наказаните уебсайтове бяха голямото количество неестествени линкове (нерелевантни източници, спам коментари в блогове) и прекаленото използване на целеви ключови думи в anchor текста.

До момента няма напълно излекувани сайтове, а голяма част от уебмастърите се принудиха да закупят нови домейни за да могат да се борят отново за челните позиции.

Какво предстои в SEO през 2013-та?

Самият Мат Кътс потвърди в туитър, че новият пингвин ще бъде по-голям.

pingvin-update

А след това се появи и видео, в което очертава основните акценти, които уебмастърите да очакват през годината, що се отнася за SEO.

Ето ги и тях:

1. Линкове от платени публикации

Много от платените публикации нарушават правилата на Гугъл и особено тези, които предават PageRank. За този тип линкове вече ще има по-строг режим.

2. Спам и купени линкове

Според Кътс ефективността на купените линкове ще намалява като вече имат идеи как да ги анализират и разпознават по-добре.

3. Сайтове жертва на хакерски атаки

Очаква се нова система за засичане на хакнати сайтове, както и повече помощ за уебмастърите при решаване на проблема.

5. Авторитет

Това, върху което работят усилено в Гугъл е да разграничат експертите в дадена област и авторитетните сайтове от останалите и да им дадат предимство при позиционирането в търсачката.

6. Подобрения на Панда ъпдейта

От Гугъл ще търсят допълнителни сигнали за да разграничават по-добре наистина качественото и полезно съдържание от некачественото.

7. Показване на резултати от един и същ домейн в SERP-а

При някои търсения се получава така, че виждаме резултати от един и същ домейн. От Гугъл обещават да променят това и да предоставят по-разнообразни източници поне на първа страница.

8. Повече информация за собствениците на уебсайтове

Според Кътс комуникацията с уебмастърите ще бъде подобрена като ще се предоставя по-подробна информация чрез Google Webmaster Tools.

Всичко това цели намаляване на възможността за манипулиране на резултатите, намаляване на спама и стимулиране на създаването на качествено съдържание. Доколко резултатът ще е положителен само времето ще покаже.

Как да подготвим сайта си за предстоящия ъпдейт?

Анализирайте линк профила на вашия сайт. Има достатъчно безплатни инструменти, с които можете да го направите. Някои от тях са – Ahrefs, Majestic SEO и SEO SpyGlass.

Ето какви връзки трябва да избягвате и не е препоръчително да бъдат част от вашия линк профил:

– линкове от сайтове, които са направени само с цел SEO;

– голям процент линкове с един и същ anchor текст, който е целева ключова дума (над 40%);

– голямо количество site-wide връзки;

– връзки от сайтове за възрастни;

– връзки от нерелевантни източници

Добре е да се подготвите още от сега за да опазите сайта си от евентуални наказания.

В нашата seo компания винаги сме се стремили да използваме само методи съобразени с препоръките на гугъл и досега не сме имали сайтове, които са наказани от Панда или Пингвин. За нас е по-важна методичната работа и постепенното постигане на дългосрочни резултати, отколкото бързото постигане на краткосрочни такива.

Оставаме в очакване на официалното пускане на Пингвина от клетката и се надяваме, че наистина спамът в Гугъл ще намалее.

Още по темата:

The following two tabs change content below.

Светослав Стоянов

Светослав Стоянов е SEO и маркетинг специалист в Devseon. Интересува се от SEO, маркетинг, социални мрежи и предприемачество. Създател на българския форум за фрийлансъри. За повече информация вижте профилите му в социалните мрежи.
Готови ли сте да победите конкуренцията? Действайте днес!