SEO конференция 2013 – презентации и акценти

Публикувано от | март 25, 2013 | SEO | Няма коментари.
seo конференция 2013 презентации

В петък (22.03.2013) в Интер Експо Център София се състоя дългоочакваната SEO конференция. Събитието събра под един покрив SEO специалисти, уебмастъри, PR и маркетинг експерти, собственици на бизнес.

Интересът беше огромен, а тези, които не успяха да се сдобият с билети имаха възможност да проследят следобедните лекции на живо онлайн като броят на зрителите надхвърли 1000.

Предлагаме на вашето внимание основни акценти от конференцията както и презентациите на някои от лекторите.

Официално откриване на конференцията направи Огнян Младенов, а междувременно в конгресния център нахлуха панди и пингвини.

Видеото е заснето от екипа на socialevo.net

Мария Моева

Първата лекция беше на Мария Моева от Google на тема „Поглед към бъдещето — мобилните и социалните аспекти на резултатите. Алгоритмични ъпдейти за подобряване качеството на търсенето.

Тя даде подробности относно нашумелите в SEO средите „животински“ ъпдейти на алгоритъма на търсачката – Панда и Пингвин.

Накратко – Панда засяга качеството на съдържанието, а Пингвин – качеството на линковете.

За да получавате навременна информация за проблеми с вашия сайт и предупреждения за евентуални наказания, трябва да ползвате Webmaster Tools.

Ако използвате инструмента на Google – Disavow links – е важно да спазите формата. Файлът трябва да е с разширение txt. Картинки или .exe файлове не се приемат. URL адресите трябва да започват с http:// или https://, а коментарите да бъдат на нов ред и с диез (#) пред тях.

Сайтът ви трябва да бъде лесно достъпен както за роботите на търсачките, така и за потребителите. Удобната и интуитивна навигация е изключително важна.

Бъдещето принадлежи на Knowledge Graph и мобилните устройства.

За по-голяма видимост в Knowledge Graph, както и за показване на т.нар. rich snippets трябва да използвате структурирани данни. Това не влияе на позициите на вашия сайт, но може да повиши неговия CTR (click-through-rate). За да тествате дали на сайта ви са маркирани такива данни може да ползвате инструмента Google Structured Data Testing Tool.

В много държави търсенията през мобилни устройства вече надминават тези през десктоп компютри и лаптопи. Характерно за сърфиращите през мобилни телефони и таблети, е че те имат много по-малко търпение. За да сте сигурни, че сайтът ви се показва добре на подобни устройства е добре да имате responsive (адаптивен) дизайн.

Не можем да ви покажем презентацията на Мария Моева, но може да видите споделения документ с ресурси от Google.

Евгени Йорданов

Темата на лекцията беше „Бъдещето на SEO“. Eвгени започна с видео, в което самият Matt Cutts обяснява как да бъдем номер едно в Google:

Видеото има български субтитри. Ако не се показват, натиснете бутона „cc“.

След забавното начало дойде време и за сериозната част. Наличието на социални сигнали започва да играе все по голяма роля (харесвания във фейсбук, споделяния във фейсбук, G+, туитове). Ако искате нещо да се индексира бързо – споделете го в Google Plus.

За да имате успех, не може да не следите какво правят конкурентите ви. Добър инструмент, който ще ви покаже източниците на линкове на конкурентните сайтове е Link Detective.

Ако имате подозрения, че сайтът ви е бил нахапан от Панда или Пингвин, може да проверите чрез инструмента Panguin.

При подбора на ключови думи е добре да използвате комбинация от broad и long-tail. За онлайн магазини словосъчетанието, което се ползва най-често е „име на продукт, марка, цена“.

Важно през 2013-та – качествено съдържание, G+ и социални сигнали, адаптивен дизайн, оптимизация за локалното търсене, AuthorRank.

Васил Тошков

Ето и цялата презентация на Васил Тошков на тема „Авторство и Google+“.

Ключови акценти:

Бъдете активни в G+, създавайте качествено съдържание, стремете се да бъдете авторитети във вашата област.

Според Google в момента авторството не помага за по-добро позициониране, но в бъдеще то ще играе роля в социалното търсене и при персонализирани резултати.

Предимства на авторството – снимка в снипета, което увеличава CTR-а, помага срещу панди и кражба на съдържание.

За фирмени страници – използвайте „rel=publisher“.

Станислав Димитров

Тема – „SEO презареждане с ресурсите на Google“.

Част от нещата се припокриваха с предишните лекции, затова ще се спрем само на най-важните.

Page Speed Testing Tool – инструмент за тестване на скоростта на зареждане на сайт. След анализ, в инструмента можете да видите и конкретни препоръки кои елементи могат да бъдат оптимизирани, така че да се подобри скоростта на сайта ви.

Може да направите отделни sitemaps за различни видове съдържание (напр. видео), или различни категории на вашия сайт. Това може да подобри индексацията.

The Short Cutts – кратки въпроси и точни отговори от Matt Cutts.

Иво Илиев

Тема – „Facebook и семантичното търсене“.

Лекцията започна с разяснение за Social Graph, както и споменаването на факта, че 80% от потребителите биха се свързали с даден бранд във Facebook, а не в друга социална мрежа.

Ето и други важни акценти:

EdgeRank – или алгоритъма, който отговаря за това какво се показва и колко напред в News Feed-а във Facebook, се увеличава най-вече от reshare (споделяния). Харесванията и коментарите имат по-малка тежест.

За да видите как се класира съдържанието на вашата страница използвайте инструмента EdgeRankChecker.

Не се препоръчва купуване на фенове за страници или набавянето им по неестествен начин тъй като това няма да са потребители, които да се обвържат с бранда и няма да получите взаимодействия. В резултат на това за определено време може да загубите и взаимодействието от лоялни потребители, защото Facebook третира новите фенове с по-голям приоритет.

Добре е да споделяте нов пост на страницата си едва след като сте получили поне едно взаимодействие на предишния. 2 до 3 поста седмично е оптимален вариант, в зависимост от типа на страницата и тематиката. Не прекалявайте с честотата тъй като това може да има обратен ефект – да загубите фенове или в по-лошия вариант – бан на страницата.

Action бутоните (read, suggest, want) имат по-голяма тежест от обикновения „Like“ бутон.

Активирайте функцията „Follow“ на вашия Facebook профил. Съдържанието, което публикувате публично може да се класира по-добре пред вашите последователи (followers) отколкото пред вашите приятели.

Пост от 100-250 символа увеличава с 60% активността на феновете. Добавяйте и Call-to-Action фрази.

Не е проблем да споделяте един и същи линк по няколко пъти на ден – примерно сутрин, обед и вечер.

Likegating (харесай страницата за да участваш) и AutoShare (автоматично споделяне) при Facebook промоции са все по-рядко срещана практика и не са ефективни.

Интегрирайте OpenGraph протокол във вашия сайт.

Бъдещето – семантичното търсене.

Димитър Димитров

Тема – „Как да оптимизираме сайт за локално търсене?“.

Много полезна презентация с практически съвети и бонус – списък с български локални директории.

Основни акценти:

Отново беше застъпена темата за мобилното търсене тъй като повечето локални търсения идват именно от мобилни устройства. Според проучване, мобилните търсения все повече нарастват и ще надминат стандартните до 2016-та година поне в САЩ.

Основните елементи за оптимизация на сайт за локално търсене са: NAP (име, адрес, телефон), име на домейна (препоръчва се да е вашия бранд, времето на exact match домейните отминава), заглавия на страници и текстове (H1, H2, H3), мета тагове, гео мета тагове, kml карти.

Можете да правите link building за локално търсене чрез добавяне в локални директории, социални мрежи, сайтове за групово пазаруване, участия на събития, коментари в блогове и форуми, спонсорство, инфографики и др.

Формулата на успеха – правете нещата постепенно и бъдете постоянни. Мислете първо за хората. Следете конкуренцията и новостите във вашата ниша. Не се опитвайте да разберете как работи алгоритъма на Google. Само през последната година промените са били повече от 660, което прави около 2 на ден. Вместо това насочете времето си към създаване на качествено съдържание.

Лили Грозева

Любомир Любомиров

Борислав Арапчев

Геннадий Воробьов

Иво Апостолов

Майк Рам

Христо Атанасов

Калин Василев

Банко Стоянов

Все още очакваме да се появят и презентациите на останалите лектори, като за ваше улеснение ще ги публикуваме на тази страница.

Ако някой от авторите има нещо против вграждането на презентацията му тук, моля да ни пише на имейл или да остави коментар под статията.

След края на SEO конференцията, голяма част от участниците се пренесоха в култово заведение в Студенски град, където обсъжданията на теми за панди пингвини продължиха.

На официалния сайт на събитието можете да видите видео от конференцията.

За финал – SEO конференция 2013 наистина беше събитието на годината за бранша. Организаторите от SEOM, Cloxy и Searchengines.bg бяха свършили перфектно своята работа. С нетърпение очакваме следващата конференция с още повече лектори и практически съвети!

Още по темата:

The following two tabs change content below.

Светослав Стоянов

Светослав Стоянов е SEO и маркетинг специалист в Devseon. Интересува се от SEO, маркетинг, социални мрежи и предприемачество. Създател на българския форум за фрийлансъри. За повече информация вижте профилите му в социалните мрежи.
Готови ли сте да победите конкуренцията? Действайте днес!