SEO Spyglass – шпионирайте конкуренцията си

Публикувано от | юли 29, 2013 | SEO | Няма коментари.
seo spyglass

От началото на месеца, създателите на SEO Spyglass работят по увеличаване на броя на връзките, които могат да бъдат проследени с техния инструмент. Според информацията на сайта им базата данни нараства с около 15 милиарда линка на ден и вече наброява впечатляващите над 440 милиарда. С тези темпове от компанията очакват да разполагат с най-големия индекс от връзки към 24-ти септември.

Какво е SEO Spyglass?

seo-spyglass-index
SEO Spyglass e инструмент за анализ на връзки, чрез който можете да следите успеха на линк билдинг кампании, които правите за вашия сайт или да откриете тайното оръжие на вашите конкуренти, които се класират на челни позиции. Чрез анализа на връзки също така можете да откриете причината за наказание на вашия сайт, което е довело до спад в позициите, например наказание от Пингвин.

И така, нека разгледаме точно как работи SEO Spyglass.

Можете да изтеглите безплатна версия от сайта на Link Assistant.

С тази версия ще може да видите само до 1100 линка и няма да можете да съхранявате проучванията си. Ако искате да премахнете тези ограничения може да закупите лиценз на цена от 99.75 долара.

За примерния анализ ще използваме нашия сайт.

seo spyglass url

На следващата страница може да свържете своя акаунт в Google Analytics като така ще може да видите колко посещения ви е донесъл всеки линк сочещ към вашия сайт. Разбира се, може да се въползвате от тази опция само ако правите анализ на вашия сайт или сайт на клиент, за който имате достъп до Google Analytics акаунт. Ако проучвате сайт на конкуренцията, просто натиснете Next.

След като приключи анализа е необходимо да ъпдейтнете беклинк факторите, които ще ви дадат повече информация за всеки един линк.

беклинк фактори

Backlink Page е страницата на която се намира линка

Title е заглавието на страницата

Links Back показва дали в момента на анализа на съответната страница наистина има линк към дадения сайт, за който правите проучване

Anchor Text е текста, който се показва за връзката към дадения сайт

Anchor URL е адреса на връзката

Page PR е Page Rank на страницата, на която се намира линка

Еxternal links – броя на външните линкове

Total Links – общия брой линкове – външни и вътрешни

беклинк фактори

Link Value показва стойността на линка

Domain е домейна на сайта, на който се намира линка

Domain IP показва IP адреса на домейна

Domain PR – Page Rank на домейна

DMOZ и Yahoo Listing – показва дали домейна е регистриран в тези директории

Alexa Rank – ранг в Alexa.com – показва данни за трафика към даден сайт

Domain Age – възраст на домейна

Статистиките могат да ви дадат по-общ изглед върху нещата и да ви помогнат да откриете силните страни на конкурентите си.

seo spyglass статистики

Тук може да видите процента на линкове идващи от .com, .bg, .info и др. домейни, най-често използваните думи за anchor text, най-често използваните адреси, към които сочат връзките и др.

Експериментът

Както писах в началото на статията, в момента тече ъпдейт на базата данни с линкове и броят им се увеличава с всеки изминал ден.

Решихме да направим експеримент за да проверим дали наистина SEO Spyglass ще отчита повече линкове към нашия сайт. За целта тествахме сайта си всеки ден в продължение на две седмици – от 16.07 до 29.07.

В началото броят на линковете беше едва 870:

seo spyglass репорт

Днес инструментът вече засича 2058 линка, и то за по-кратко време – 20 секунди, срещу 49 при първия тест:

seo spyglass репорт

Ето и графика, която отразява промените в броя на отчетените линкове през целия период на експеримента:

графика от seo spyglass

SEO Spyglass е мощен инструмент, който може много успешно да ви помогне в борбата с конкуренцията. Чрез него можете да копирате изцяло линк стратегията на сайтовете, които се класират на първите места, да получите свежи идеи за вашата линк билдинг кампания или да откриете проблеми в линк профила на вашия сайт. Всичко това, ще ви изведе една стъпка по-напред в опитите да достигнете до топ позиции в Гугъл.

Още по темата:

The following two tabs change content below.

Светослав Стоянов

Светослав Стоянов е SEO и маркетинг специалист в Devseon. Интересува се от SEO, маркетинг, социални мрежи и предприемачество. Създател на българския форум за фрийлансъри. За повече информация вижте профилите му в социалните мрежи.
Готови ли сте да победите конкуренцията? Действайте днес!